I denne uge har vi været så heldige at deltage i Eye Camp. Det er en stor begivenhed/projekt hernede, som afholdes seks gange om året. Det er i samarbejde med medarbejdere fra Louis Nielsen/Specsavers og GSAT EA, hvor vi uddeler udgåede briller og indleverede briller til afrikanere, der ikke kan se.

Denne Eye Camp foregår i en uge med en fridag om onsdagen, hvor alle er inviteret ud på øen Mbudya, som jeg har snakket meget om.

Hver morgen bliver der delt 200 numre ud til de fremmødte og resten må vente eller komme igen dagen efter. Der bliver nået 200-250 mennesker om dagen.
Målet er at få uddelt ca. 1000 briller på de 4 dage.

Det er afrikanere i alle aldre, der kommer og mange af dem har rejst op til 3-4 timer i bus for at få tjekket deres syn.
De fleste bliver hjulpet og får briller så de kan se igen, men der er mange ældre, der har et så dårligt syn, at de desværre ikke kan hjælpes. Det er rigtig hårdt at se, da de næsten ikke kan se, hvor de går og skal have hjælp. Dog for ikke at gå derfra uden noget, får de et par solbriller.

Jeg bruger selv briller/kontaktlinser. Det kan ikke sammenlignes med deres styrker (jeg har kun -1 på begge øjne), men jeg kan tydeligt huske, den dag jeg ved et uheld tog nogle briller på og udbrød: ”Skal man kunne se bladene på træerne SÅ tydeligt?”. Jeg blev derfor meget rørt og glad for, at vi kunne hjælpe så mange mennesker og specielt dem, der ikke har kunnet læse en avis i flere år og lige pludselig sad med en avis og læste højt for os.
Det er tidspunkter, som ikke kan beskrives, men skal opleves. Alle står og kigger og lytter og man kan se, at vedkommende med brillerne har tåre i øjnene. Det er fantastisk at opleve.

Jeg havde ikke regnet med – men håbet på – at vi kunne hjælpe til. Det var ikke det vilde arbejde, men vi tog billeder af hver person og skrev på et stykke papir, hvem der havde fået brillerne. Der er ved alle indleverede briller en seddel, hvor der står navn og mail på dem, der har givet brillerne. De skal kontaktes efterfølgende og får at vide, hvem de har hjulpet.

Det var bestemt en fantastisk oplevelse!

Der kommer et afsnit på TV2 Nord senere, men for at få et bedre indblik, er der et lille klip her:
http://www.tv2nord.dk/artikel/359560:Mogens-paa-Mission–Mogens-paa-Mission–Se-hvordan-brillerne-modtages-i-Tanzania

Campen   Mig

Brille-mig  Kø

/EB